Het Ecosysteem van Geluk is een nieuwe vorm van organiseren. Dit doen we aan de hand van ons model, om het behapbaar te maken.
7 elementen van het Ecosysteem van Geluk
Het model naar een Ecosysteem van Geluk bestaat uit 7 elementen. Deze elementen zijn:
- Missie: In de kern staat de missie van het Ecosysteem van Geluk. Aangevuld met de visie en kernwaarden van de organisatie vormt de missie de basis van het ecosysteem van geluk. Het maatschappelijk doel van de organisatie is helder. De kernwaarden van de medewerkers en de organisatie sluiten aan op elkaar.
Vanuit de kern van het ecosysteem maken we een stap naar het organiseren van het ecosysteem:
- 2. Een cultuur van coherentie bepaalt of het ecosysteem van geluk ook daadwerkelijk ontstaat, werkt, leefbaar en duurzaam is.
- 3. Ecosystemen van geluk hebben een structuur waarbij geluk daadwerkelijk wordt ingekapseld in de organisatie.
- 4. Persoonlijk meesterschap draait om de ontwikkeling van gewogen handelen. Een meester hierin is in staat om zijn emoties in beheer te hebben, ondanks zijn angsten te doen wat gedaan moet worden en integer te denken.
- 5. Iedere organisatie heeft natuurlijk leiderschap nodig om zich te kunnen blijven ontwikkelen. De natuurlijk leider heeft persoonlijk meesterschap en toont focus, bezieling en inspiratie.
Als laatste zorgen de banden van het ecosysteem ervoor dat het ecosysteem meebeweegt met invloeden van buitenaf. Zie het als het verschil tussen bunker en bumper. Een bunker is ‘bestand’ tegen de invloeden van buitenaf en kan lang op zichzelf staan en functioneren. Zodra het scheuren gaat vertonen, brokkelt het geheel uit elkaar. Een bumper beweegt mee met die invloeden en zal nooit scheuren, vandaar dat dit het Ecosysteem van Geluk representeert.
- 6. Een Ecosystemen van Geluk ontwikkelt een goed anticipatie- enaanpassingsvermogen. Hiermee zorg het systeem ervoor dat bedreigingen afgewend kunnen worden én dat kansen optimaal worden benut. Net als de bumper kan het absorberen of afkaatsen.
- 7. Een Ecosysteem van Geluk is anti-fragiel. Dit zorgt ervoor dat het ecosysteem een duurzaam systeem is. Wanneer stress toeneemt, wordt het ecosysteem sterker. Voor een anti-fragiel systeem is het belangrijk dat privé en werkgeluk in balans zijn.
De voordelen van een Ecosysteem van Geluk
- Verhoogde aantrekkelijkheid als werkgever
- Klanten aantrekken en aanhouden
- Inspirerende organisatie
- Maatschappelijk betrokken
- Een organisatie waar bovengemiddelde prestaties worden geleverd vanuit geluk, zoals hogere kwaliteit, verhoogde cashflow en winst.